Kniha Polstoročie kvalitnej kultúry mapuje 50 rokov existencie PKO

30.09.2009 Prešov

Prešov 29. septembra (TASR) – Polstoročie kvalitnej kultúry je názov publikácie, ktorú pri príležitosti 50. výročia svojho založenia vydáva Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove.
Riaditeľ PKO Emil Chlapeček dnes na tlačovej besede povedal, že táto kniha s fotodokumentáciou mapuje históriu inštitúcie od jej založenia v októbri 1959 a do života ju uvedú 15. októbra.
„Nechystáme špeciálne veľkolepé oslavy k tomuto jubileu. Je obdobie hospodárskej krízy, kedy treba šetriť a navyše bohatý kultúrny program pripravujeme pre obyvateľov Prešova priebežne počas celého roka, \" konštatoval Chlapeček. Dodal, že jubileum si oficiálne pripomenú symbolickou čašou vína, na ktorú pozvali aj podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča.
Okrem známych podujatí ako Prešovská hudobná jar, Prešovské kultúrne leto, Jarmok na 49. rovnobežke pripravilo v tomto roku PKO množstvo koncertov a vytvorilo aj novú tradíciu filmového festivalu v bašte pri Františkánoch. V najbližších dňoch sa začne séria koncertov v rámci 43. ročníka Prešovskej hudobnej jesene.
V týchto dňoch sa končia aj práce na prestavbe priestorov prešovského kina Panoráma, ktoré je v správe PKO. Vyžiadali si takmer 16.597 eur (500.000 Sk). Kapacita kina je 550 miest a na usporiadanie podujatí budú môcť organizátori využiť prebudované pódium a obnovený zvukový a svetelný park.
Spoločensko-kultúrnu sálu chcú podľa Chlapečka využívať v spolupráci s prešovskými fakultami na prednáškovú činnosť, rovnako má poskytnúť aj možnosti na organizovanie školských podujatí. V neposlednom rade by mali tieto priestory značne odbremeniť od akcií historickú sálu Čierneho orla na Hlavnej ulici.
Chlapeček dnes oznámil, že prestavané kino sa bude volať Scala. Vráti sa tak k svojmu pôvodnému pomenovaniu, ktoré dostalo pri vzniku v roku 1941.
 

Vyberte región